
Veelgestelde vragen over de tool 'Wij als organisatie'
Algemene vragen over de tool ‘Wij als organisatie’
1. Wat is de tool 'Wij als organisatie'?
Gezonde Kinderopvang heeft een vernieuwde en flink uitgebreide tool (online applicatie in Mijn Gezonde Kinderopvang) ontwikkeld. Voorheen was er de Monitor. Deze is al enige tijd offline en niet meer beschikbaar. De tool 'Wij als organisatie' is uitgebreider, gebruiksvriendelijker en praktischer ingericht. Met deze tool kunnen coaches Gezonde Kinderopvang samen met collega’s aan de slag voor hun gezonde kinderopvang. In de tool kun je ‘Werken aan de basis’, waarbij je zorgt voor de juiste randvoorwaarden om aan gezonde leefstijl te werken. En je kunt daarnaast aan de slag met specifieke gezondheidsthema’s, zoals ‘Voeding’ of ‘Groen’. Je wordt in de tool door de aanpak Gezonde Kinderopvang heen geleid: je krijgt acties aangereikt die passen bij de situatie van jouw organisatie, aangevuld met praktische tips en inspirerende voorbeelden. Ook kun je zelf acties toevoegen en relevante documenten uploaden. Met de tool houd je via afvinken van acties eenvoudig de voortgang bij en word je geïnspireerd om de volgende stap te zetten. Bij het behalen van bepaalde stappen krijg je beloningen.
2. Binnen Mijngezondekinderopvang.nl heb je twee onderdelen: ‘Ik als coach’ en ‘Wij als organisatie’. Wat is het verschil?
Bij ‘Ik als coach’ besteed je aandacht aan jouw persoonlijke vakmanschap en groei door het volgen van bijvoorbeeld workshops, webinars en intervisies, waarvoor je je op deze pagina aan kunt melden. Ook vind je hier de e-learning 'Werken aan Gezonde Kinderopvang' en de uitgewerkte inhoud van de scholing die jij gaat geven of hebt gegeven aan je collega’s.
Bij het onderdeel ‘Wij als organisatie’ werk je samen met collega's in de tool aan Gezonde Kinderopvang. Hierin leggen jullie de stappen vast, vinken jullie acties af en houden jullie de voortgang bij van het werken aan een gezonde leefstijl in de organisatie.
3. Hoe is het stappenplan ‘Werken aan Gezonde Kinderopvang’ verwerkt in de tool?
De tool ‘Wij als organisatie’ gaat uit van planmatig en integraal werken aan gezonde leefstijl. Deze manier van werken is wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd en is op de website www.gezondekinderopvang.nl verwerkt in het stappenplan werken aan Gezonde Kinderopvang.
De inhoud van stap 1 en 2 uit het stappenplan Werken aan Gezonde Kinderopvang is verwerkt in het blok ‘Werken aan de basis’ in de vernieuwde tool. Dit gaat om de randvoorwaarden voor het werken aan een gezonde leefstijl, zoals het hebben van een brede visie op gezonde leefstijl, het samenwerken met collega’s en het in kaart brengen van jullie vertrekpunt.
Stap 3 t/m 6 van het stappenplan Werken aan Gezonde Kinderopvang is verwerkt in de ‘Gezondheidsthema's’ in de tool. Door de acties in de tool te volgen werk je planmatig en integraal aan alle vier de pijlers (Beleid, Ontwikkelen, Omgeving en Signaleren). Ook belangrijke succes-factoren zijn verwerkt in de acties in de tool, zoals het creëren van draagvlak, het betrekken van het management en samenwerken met bijvoorbeeld ouders of het lokale netwerk.
4. Wat is het verschil tussen de verdiepende modules en de inhoud van ‘Wij als organisatie’?
De verdiepende modules bieden voornamelijk verdiepende, inhoudelijke kennis en informatie over een thema, die je weer kunt gebruiken om je collega's te scholen en draagvlak voor verandering te creëren. Denk bij het thema Voeding aan het leren over wat gezonde voeding precies is en bij het thema Bewegen (en sport) aan informatie en cijfers bij beweegrichtlijnen.
In de tool ‘Wij als organisatie’ gaat het vooral over stappen zetten aan de hand van de vier pijlers (Beleid, Ontwikkelen, Omgeving en Signaleren), zodat je planmatig en integraal aan gezonde leefstijl (en de thema's) werkt.
5. Ik kan punten verdienen voor activiteiten binnen 'Ik als coach' in Mijn Gezonde Kinderopvang. Kan ik ook punten verdienen door te werken in de tool ‘Wij als organisatie’?
Nee. Je kunt punten verdienen voor het (blijven) werken aan het vakmanschap als coach Gezonde Kinderopvang. In de tool kun je wel beloningen verdienen als je bepaalde acties hebt gedaan en afgevinkt. Als je een mijlpaal hebt bereikt dan sturen we je een e-mail.
Praktische vragen over het werken in de tool 'Wij als organisatie'
1. Hoeveel tijd kost het om te werken in de tool?
Dit is per persoon verschillend en hangt af van de tijd die je hiervoor beschikbaar hebt of hoe groot de stap is waaraan je werkt. De tool ‘Wij als organisatie’ ondersteunt kinderopvangorganisaties om aan Gezonde Kinderopvang te werken door ze te voorzien van (vervolg)stappen, praktische tips en voorbeelden. En is erop gericht om de stappen klein te maken. Hierdoor zal het tijd opleveren in plaats van dat het extra tijd kost. Om structureel gebruik te maken van de tool raden we aan om periodiek (bijv. minimaal één keer per maand) in te loggen om de voortgang bij te houden en vervolgstappen te bepalen. Dit zorgt ervoor dat de administratieve werk(last) niet opstapelt. Door regelmatig in te loggen en kort bij te werken, kan je de tijd die je eraan besteedt efficiënt inrichten.
2. Onze organisatie heeft meerdere locaties. Werk ik in de tool op locatieniveau of op organisatieniveau?
Beide is mogelijk, maar als je eenmaal een keuze hebt gemaakt is wisselen niet meer mogelijk. De eerste coach van jouw organisatie die inlogt in ‘Wij als organisatie’ krijgt een pop-up-bericht en maakt de keuze. Hierin maakt de eerste coach de keuze of jullie voor de gehele organisatie aan de slag gaan in de tool, of dat jullie per locatie gaat werken.
Werk je als coach voor de gehele organisatie aan Gezonde Kinderopvang en zetten jullie gezamenlijk stappen? Kies er dan voor op ‘Organisatieniveau’ te werken.
Werk je als coach voor één of meerdere locaties van jouw organisatie en werken deze locaties zelfstandig aan Gezonde Kinderopvang? Kies dan voor ‘Locatieniveau’. Zo krijg je per locatie een omgeving waarin je de voortgang kunt bijhouden. Deze locaties zijn al bekend in ons systeem.
Wanneer jullie een gezamenlijk beleid voeren, maar de locaties op een verschillende manier invulling geven aan het werken aan Gezonde Kinderopvang adviseren we je ook om op locatieniveau te werken.
Let op: je kunt deze keuze niet meer ongedaan maken.Werk je samen met meerdere coaches binnen de organisatie? Overleg dan eerst met elkaar hoe jullie de tool willen gebruiken, voordat je een definitieve keuze maakt.
3. Ik krijg een melding dat ik een koppelcode moet invoeren, hoe werkt dit?
Coaches Gezonde Kinderopvang hebben altijd direct toegang tot de tool en hoeven geen koppelcode in te voeren. Aangemaakte deelnemers krijgen de melding dat ze een koppelcode moeten invoeren. Deze code kunnen ze krijgen van hun coach. Als deelnemer kun je ook op de knop ‘Vraag koppelcode aan’ klikken. De beheerder van de tool (de coach(es)) krijgt dan een e-mail met het verzoek om jou toegang te geven. Ook collega’s die al toegang hebben kunnen de koppelcode met je delen – ook als zij geen beheerder zijn.
4. Ik wil samenwerken met collega’s in de tool, hoe voeg ik ze toe?
Heel goed dat jullie dat gaan doen. Als je de volgende stappen volgt dan kunnen jullie samen werken in de tool:
Log in op Mijngezondekinderopvang.nl. Zorg eerst dat je deelnemers toevoegt. Dit doe je op dezelfde manier als hoe je dat hebt gedaan bij het geven van de scholing. Heb je dit (al) gedaan? Dan kun je door naar stap 2. Als je dit nog niet hebt gedaan volg je deze stappen:
a. Klik na het inloggen rechtsboven op je naam;
b. Ga naar ‘Mijn organisatie’;
c. Klik op ‘Deelnemer aanmaken’;
d. Vul alle verplichte velden van het formulier in;
e. Klik op ‘Opslaan’.
Nadat je de deelnemer(s) hebt aangemaakt in stap 1, kun je de koppelcode delen met deze collega('s). Je vindt de koppelcode onder ‘Voortgang’. Klik hier op ‘Toon koppelcode’. Deze code kun je bijvoorbeeld per e-mail naar je collega(’s) sturen.
Ben jij degene die een koppelcode heeft ontvangen? Kijk dan naar de vraag 'Ik krijg een melding dat ik een koppelcode moet invoeren, hoe werkt dit?'
5. Ik heb al eerder deelnemers aangemaakt, maar ik zie ze niet meer terug. Hoe kan dat?
Binnen Gezonde Kinderopvang zijn we bezig geweest met het opschonen van het gebruikersbestand. Het kan daardoor zo zijn dat deelnemers die je langer dan 2 jaar geleden hebt aangemaakt verwijderd zijn. Deze deelnemers moet je opnieuw aanmaken. Zie bij de vraag hierboven hoe je dit kunt doen.
6. Ik zie informatie voor de verkeerde doelgroep (dagopvang, bso of gastouderbureau). Hoe pas ik dat aan?
Werk jij bijvoorbeeld bij een organisatie met zowel dagopvang als bso en zie je alleen maar informatie voor een van de twee? Of werk je bij een gastouderbureau en zie je informatie voor de dagopvang?
Stuur een mailtje naar info@mijngezondekinderopvang.nl en geef aan welke doelgroep bij jouw organisatie past. Dan passen wij de doelgroep voor je aan. Houd er rekening mee dat eventuele acties die je al hebt afgevinkt in de tool verloren gaan.
7. Wat zijn kernacties?
Sommige acties in ‘Werken aan de basis’ zijn aangeduid met een blauw sterretje. Dit zijn de kernacties. Kernacties zijn de belangrijkste stappen die je kunt zetten om ervoor te zorgen dat jouw locatie of organisatie planmatig en integraal werkt aan Gezonde Kinderopvang. Ze zijn gekozen op basis van wetenschappelijke inzichten en helpen jou om te prioriteren. Dit betekent dat je idealiter eerst werkt aan deze acties. Zo bereik je namelijk de grootste impact op de gezondheid van de kinderen. Daarnaast kun je door deze kernacties af te vinken leuke beloningen behalen.
Dit betekent niet dat de andere acties niet belangrijk zijn. Alle acties dragen bij aan een gezonde leefstijl in jouw organisatie of op jouw locatie.
8. Waar kan ik hulp krijgen als ik tegen een probleem aanloop in de tool?
Staat jouw vraag niet bij deze veelgestelde vragen? In de tool zelf kun je ze middels de button ‘Vragen? Stel ze hier?’ stellen.